UA-87931690-1

Henk Jan van der Kolk

Wat origami mij over organisaties leert

Vorig weekend stuitte ik op een documentaire van de NTR over origami; de oeroude kunst van het vouwen. Ik kende het natuurlijk wel als hobby van de gevouwen draken, vogels en bloemen. Maar The Origami Code laat zien dat ook wiskundigen, computerwetenschappers en ingenieurs het principe van vouwen en plooien steeds meer omarmen, omdat het bijzonder efficiƫnt is. In deze post leg ik uit hoe het voor mij inspiratie voor organisaties is.

muira-ori

Miura-Ori

Vouwen zie je overal terug in de natuur: bladeren van de beuk, vleugels van een lieveheersbeestje, ons spijsverteringskanaal. In de docu zag ik Yves Klett, ingenieur aan de universiteit van Stuttgart. Hij wil de kracht van origami gebruiken voor vliegtuigbouw. Hij gebruikt ‘Miura-Ori’ – een vouwtechniek – om een nieuw sandwichpaneel voor de bouw van vliegtuigen te ontwikkelen. In de docu laat hij zien hoe een luxe auto op een stukje sandwichpaneel van 10 gram rijdt. Op dat moment staat er duizend kilogram op een paneeltje dat niet meer weegt dan twee velletjes A4-papier. Door Miura-Ori zouden vliegtuigen in de toekomst veertig procent lichter kunnen worden. Moet je voorstellen hoeveel brandstof dat bespaart.

sandwichpaneel

Sandwichpaneel van 3 velletjes A4

Na de uitzending ben ik ook ook aan de slag gegaan met Miura-Ori en heb ik met drie velletjes A4 en wat houtlijm een sandwichpaneeltje van 15 gram gemaakt. Dat was natuurlijk lang niet zo sterk als het paneeltje van de universiteit in Stuttgart, maar het kon met gemak onze gietijzeren pan (5 kg.) dragen.

Het laat mij de kracht van een goede organisatie zien; Niet iedereen hoeft een genie te zijn. Niet iedereen hoeft sterk te zijn. Maar als je goed organiseert, verbonden bent en de last verdeelt kun je als team meer dragen. Het vouwen van de Miura-Ori kost wel wat tijd, dus voor goede organisatie moet je volgens mij ook een lange adem hebben.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Henk Jan van der Kolk

Thema door Anders Norén

UA-87931690-1