UA-87931690-1

Henk Jan van der Kolk

Spreadsheet Tooltip: Postcode uit adresregel filteren

Ik werk veel in Google Spreadsheets. Daarin houd ik ook een adressenbestand bij. Tegenwoordig doe ik dat wat netter dan voorheen. Gevolg is wel dat ik een bestand heb dat deels vervuild is met verkeerd ingevoerde informatie. Een deel van de adressen is namelijk niet in ingevuld in afzonderlijke kolommen voor straat, huisnummer, pc en woonplaats. Dan heb ik het bijvoorbeeld over deze celinhoud:

‘Claude Debussylaan 34, 1082 MD Amsterdam’

Dat lijkt handig. Maar als ik bijvoorbeeld adreslabels wil printen is het niet bruikbaar omdat de labelprinter niet weet welke informatie op welke regel moet. Die informatie heb je dus het liefst in afzonderlijke cellen.

Het scheiden van deze informatie is deels te automatiseren met de functie ‘regexextract‘.

schermafbeelding-2016-11-11-om-15-04-20

Dit is de formule:

=IFERROR(REGEXEXTRACT(C1;”[0-9][0-9][0-9][0-9]”))

De formule in A1 kijkt in cel C1 naar vier opvolgende getallen in de range 0 tot 9. Er zijn relatief weinig mensen met een huisnummer van meer dan drie cijfers. De kans op ruis is aanwezig maar zeker niet groot. Resultaat is de eerste vier getallen van de postcode, ‘1082’. De functie die voorafgaat – IFERROR – laat de cel leeg als er geen postcode gevonden wordt.

schermafbeelding-2016-11-11-om-15-07-14

In cel B1 staat ongeveer dezelfde formule:

=IFERROR(REGEXEXTRACT(C1;”[A-Z][A-Z]”))

Deze doet hetzelfde als de eerste, maar zoekt niet naar vier getallen maar naar twee opvolgende letters in de range A tot Z. Resultaat is de twee letters van de postcode. In dit geval ‘MD’.

schermafbeelding-2016-11-11-om-15-07-01

Tot slot gebruik ik de functie ‘concatenate‘ om de vier cijfers en twee letters van de postcode samen te voegen in één cel. Dit is daarvoor de formule:

=CONCATENATE(A1&” “&B1)

Concatenate is sowieso een kneiterhandige functie om data uit verschillende velden leesbaar samen te voegen. Verdiep je daar maar eens in…

Samenvatting
Deze functie heeft niet mijn hele probleem opgelost. Maar in dit geval hoefde ik alleen nog maar de huisnummers handmatig in te voeren.

Een andere handige formule die de Postcode.nl API raadpleegt heeft me geholpen om straatnaam en woonplaats automatisch aan te vullen. Een uitleg over die formule volgt snel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Henk Jan van der Kolk

Thema door Anders Norén

UA-87931690-1