UA-87931690-1

Henk Jan van der Kolk

Snot voor de ogen; goud waard!

Hebben jij en je collega’s wel eens het snot voor de ogen gereden? Ik heb zelf ontdekt hoe waardevol het kan zijn voor het gevoel van saamhorigheid in een team. Dat was tijdens een mountainbiketocht over de Amerongse Berg.

By NL-HaNA, ANEFO / neg. stroken, 1945-1989, 2.24.01.05, item number 929-2454 [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Gerrie Knetemann in 1977, hij deed de uitspraak ‘opgebaard over de meet komen nadat je je het snot voor de ogen hebt gereden’ (By NL-HaNA, ANEFO / CC BY-SA 3.0)

Opgetogen verzamelde een groep gezellige collega’s zich op een grijze oktoberdag op de Amerongse Berg, om daar te beginnen aan een mountainbiketocht van zo’n zeventien kilometer. In de groep zaten ervaren mountainbikers maar ook mensen die weinig tot niets aan sport doen of deden. Zodoende kwamen we niet tegelijk over de eindstreep. Maar toch zijn we met z’n allen over die hele berg gehobbeld. En heeft iedereen zich – bijna letterlijk – het snot voor de ogen gereden.

Wat het gevoel van saamhorigheid versterkte was volgens mij de ervaring dat iedereen diep is gegaan. Dat iedereen – in zijn eigen tempo – moest afzien op de klimmen, zadelpijn heeft en zere handen van alle kuilen en hobbels.

Het was na afloop niet alleen de prestatie die over en weer gewaardeerd werd, maar met nadruk de inzet die eraan ten grondslag lag. Ook de inzet van de snelle jongens die de onervaren rijders de berg over hielpen. We ontdekten persoonlijke grenzen en die van elkaar. En, beter nog; we zagen dat het OK was. Die veiligheid was een boost voor het vertrouwen binnen het team.

Vorige Bericht

© 2019 Henk Jan van der Kolk

Thema door Anders Norén

UA-87931690-1